Будем как Боги

Олег Рой е един от най-талантливите и популярни руски романисти през последното десетилетие. „Будем как Боги” е най-новата му програмна пост-ковид книга. Романите на Олег Рой се отличават със златна комбинация от особено увлекателен сюжет и дълбоко, сериозно послание, което истински докосва читателя. В привидно битовите, семейни истории винаги се преплита свръхестествен елемент, който впоследствие намира своето пълноценно обяснение в духовното израстване на персонажите.

В „Будем как Боги” гениалният изобретател и мултимилиардер Хари Фишър заминава на пътешествие с круизен кораб из Карибския басейн, придружен от други, също така известни и богати хора. Амбициите на Фишър са чудовищни – той вижда себе си и приятелите си като безсмъртни божества, на които останалата част от човечеството е задължена да служи. Нещо в плановете му обаче сериозно се обърква – в резултат от свой грандиозен проект Фишър причинява ужасна пандемия, която не може да бъде спряна. Нито парите, нито властта не могат да помогнат на шепата хора, ламтящи за място в божествения пантеон. Тяхното новоизобретено безсмъртие не може да ги спаси от бушуващия ужас.

„Будем как Боги” е роман за смъртоносната гордост на човека, който смята, че природата е под негова власт, че може да създава и умъртвява по свое желание всякакви живи организми – в това число и вирусите, чиято жертва става сам. Както винаги, Олег Рой напипва изключително актуалната тема за хюбриса на модерното мислене, която лесно може да доведе до края на човечеството.

Освен писател Олег Рой е драматург и филмов деец. Роден е в Магнитогорск, Русия, но от 11 години живее в Швейцария, където се занимава изцяло с писане.