Elsewhere

В първия месец на новата година ви представяме една изключително обещаваща книга: „Elsewhere” – най-новия stand-alone роман на световноизвестния майстор на трилъра Дийн Кунц. Той не се нуждае от специално представяне – достатъчно е да кажем, че е написал над сто романа, от които годишно се продават по 17 милиона копия и са лицензирани на над 20 езика.

Седем години след като съпругата му Мишел го е напуснала, Джефи Колтрейн се старае с всички сили да изгради нормален живот за себе си и единайсетгодишната си дъщеря Амити в малък провинциален град. Постигнатото спокойствие обаче рязко е нарушено, когато на прага на Джефи неочаквано се появява местният чудак Ед, за да  му довери невероятна история.

Ед оставя на съхранение у Джефи странен и опасен предмет – наречен от него „ключът към всичко” – и го заклева да го пази, но никога да не го използва. След като скоро са посетени и от група опасни мъже обаче, Джефи и Амити задействат устройството и откриват истината: то им позволява да пътуват между паралелни реалности – едновременно познати и чудати, великолепни и ужасяващи. Скоро баща и дъщеря се усъмняват, че е възможно при някое от тези пътувания да открият и отдавна напусналата ги майка.

Двамата обаче не са единствените, които се интересуват от устройството. Към него се стреми и един човек с тъмни цели, решен да използва потенциала му в служба на злото. Ако Джефи и Амити не успеят да го надиграят, светът такъв, какъвто го познават, ще изчезне завинаги.

„Elsewhere” е смело и увлекателно написан роман, в който по неподражаем и майсторски начин, патент на невероятния талант на Дийн Кунц, се преплитат научната фантастика и семейната драма. Ако при Стивън Кинг превес често взема ужасът, при Кунц акцентът винаги е върху човешката психика и отношения и как от това зависи цялото бъдеще на човечеството.