Ageless

С вълнение ви представяме авторитетното и задълбочено изследване на британския биолог-аналитик Андрю Стийл „Ageless” („Без възраст”), носещо провокативното подзаглавие „Как да стареем, без да остаряваме”. Книгата е публикувана на 21 декември 2020, но вече е лицензирана на 7 езика! Тя представлява прецизен и научно издържан, но същевременно цялостен и достъпен преглед на най-авангардните и обещаващи биологични и медицински открития и оттам – стратегии, целящи забавяне на процеса на стареене и удължаване на човешкия живот.

Не ракът, не сърдечните заболявания, не деменцията, а именно старостта е водещата причина за човешката смъртност в световен мащаб. Отдавна сме приели, че е неизбежно с напредването на възрастта телата и съзнанията ни постепенно да отслабват, докато се разрушат окончателно. Процесът на стареене е дотолкова дълбоко вкоренен в човешката генетична памет, че никога не сме си задавали въпроса дали изобщо е необходим...

Тъкмо този дързък въпрос поставя в книгата си Андрю Стийл. Достъпно и изчерпателно той обяснява какво се случва с човешките тяло и ум при остаряването, а след това излага подробно множество практични стратегии, чрез които ние сами можем да забавим този процес. Авторът категорично твърди, че детайлното научно познаване на стареенето и механизмите му рано или късно ще доведе до най-великия пробив в историята на медицината – неговото пълно овладяване. Контролът над стареенето ще позволи на лекарите да се справят с водещата причина за човешката смъртност, като по този начин овладеят и причинените от него заболявания. А това ще гарантира значително по-дълъг и здрав живот за хората.

Андрю Стийл защитава докторат по физика в Оксфорд, но след това, убеден, че стареенето е основното предизвикателство пред човечеството днес, започва да се занимава с аналитична биология. Автор е на множество текстове в тази научна област, чест гост на научно-популярни предавания по Дискавъри и BBC.