Writershouse InkWell Darley Anderson Penguin Group Knopfdoubleday Orionbooks Hachette Aitkenalexander  Brower Literary GREAYHOUND LITERARY Fsg Henryholt Hayhouse Bastei Luebbe Verlag

Pine

Зловещ и вълнуващ едновременно, романът на шотландката Франсин Туун е отличен пример за atmospheric трилър, който ефектно комбинира криминална интрига сред клаустрофобичната среда на затворената общност в шотландските планини и готическия хорър на местните езически традиции. Романът е много подходящ избор както за почитателите на мистериозни престъпления, така и за любителите на свръхестественото.

Нийл и Лорън са баща и дъщеря, които живеят изолирано в покрайнините на малко планинско градче в Шотландия. В нощта на Хелоуин пред автомобила им изскача непозната жена, явно изпаднала в беда. Без да успеят да изтръгнат и дума от нея, Нийл и Лорън я прибират у дома, но на другата сутрин непознатата е изчезнала. Не след дълго безследно изчезва и тийнейджърка от града, а из горите наоколо започват да се появяват мистериозни каменни кръгове и други езически символи. Събитията връщат младата Лорън към изчезването на собствената й майка преди много години – спомени, към коите момичето не желае да се връща. Явно е обаче, че злото дебне някъде наблизо, а Лорън трябва да се изправи срещу него, без да е сигурна на кого може да се довери.

„Pine” печели наградата „Макилвъни” за най-добра криминална проза за 2020 – това е първият дебютен роман, печелил някога наградата, а Франсин Туун е едва втората жена, носителка на този приз. Романът е shortlisted и за други литературни награди на Острова. Авторката има публикувани стихосбирки. Днес живее в Лондон и работи в издателския бизнес.

Eksmo Hoddereducation Harvardbusiness Sandra Bruna Agencia Literaria Mileskelly Littlebrown WESTEND VERLAG  North Atlantic Books Macmillan Children's Arena-verlag Tarynfagernessagency Lorella Hardman & Swainson Literary Agency AVA Agentur Eksmo