Synapse

Разнообразието от заглавия в жанра на трилърите е толкова голямо, че изборът често е труден. Този месец обаче ви представяме най-новия роман на американеца Стивън Джеймс, който наистина успява да каже нова дума в това свръхнаситено с текстове и сюжети поле. Романът „Synapse” бихме могли да определим като action scientific near-future thriller, насочен към по-младата публика – 20-35 години. Освен увлекателна и напрегната история обаче, книгата носи и духовно послание, което да остане в съзнанието на читателя дълго след като е затворил последната страница.
Трийсет години напред в бъдещето изкуственият интелект се е развил дотолкова, че хуманоидните роботи живеят рамо до рамо с хората и участват в различни сфери на живота. Героинята на романа Кестръл Хатауй и нейният хуманоид Джордан стават свидетели на терористична атака. Шокът за Кестръл е огромен, още повече, че тя се възстановява и след наскоро преживяна лична трагедия. Двамата с Джордан стават част от разследването на терористичния акт и заедно с един амбициозен агент от ФБР се заемат с тежката задача да предотвратят следващата, още по-страшна атака, която неминуемо ще последва.
След терористичния акт обаче Джордан изведнъж започва да се интересува от въпроси, които са вън от програмните схеми на изкуствените интелекти и хуманоидите не би трябвало никога да достигат до тях – въпросите на вярата и трансцендентното. Това кара Кестръл да се изправи пред проблема за това не просто какво знаят машините, но и в какво вярват.
От напрежението и неочакваните сюжетни обрати авторът умело изплита плътна история, която в крайна сметка опира до въпроса за измеренията на вярата и до това какво всъщност означава да бъдеш човек.
Стивън Джеймс е професионален писател, автор на още шестнайсет трилъра, който досега не е превеждан в България. Неизменно се радва на високото мнение на критиката заради находчивите си и оригинални сюжети и завладяващото изобразяване на сблъсъка между силите на доброто и злото. Освен фабулата, в неговите книги неизменно присъства морално послание, което ги прави специални и запомнящи се.