Writershouse InkWell Darley Anderson Penguin Group Knopfdoubleday Orionbooks Hachette Aitkenalexander  Brower Literary GREAYHOUND LITERARY Fsg Henryholt Hayhouse Bastei Luebbe Verlag

Hyperfocus

“Hyperfocus” е втората книга на психолога, специалист по ефективност на труда Крис Бейли, и носи чудесното подзаглавие „Как да бъдем по-продуктивни в света на разсеяното внимание”. Книгата представлява практически наръчник за начините, по които да овладеем и направляваме вниманието си – най-могъщият ресурс на наше разположение, който гарантира личната, социалната и професионалната ни реализация. Към момента книгата е лицензирана за 15 територии!
Днешният свят всячески се старае да привлече вниманието ни и разполага с безброй канали за това. В резултат съзнанието ни е винаги сериозно претоварено с информация и разсейващи фактори, които затрудняват мисленето, намаляват продуктивността на труда и възможността ни за вземане на решения, а понякога и откровено ни плашат с безкрайното си разнообразие. Притиснати сме да вършим все повече неща едновременно за все по-кратко време – практика, която човешкият мозък просто не може да поддържа и при това да остане здрав.
Опирайки се на най-новите открития на науката за функционирането на мозъка, авторът Крис Бейли стига до извода, че човешкото съзнание работи в два основни режима: hyperfocus (задълбочено съсредоточаване на вниманието в една задача с максимална продуктивност) и scatterfocus (творчески режим на внимането, при който мозъкът осъществява връзки между множеството единици постъпила информация и ги свързва в единни „сюжети”). Книгата му дава безценни съвети как да се научим да контролираме вниманието си и да превключваме между режимите при съответните обстоятелства, за да можем да мислим по-ясно, да вземаме по-адекватни решения и да работим по-ефективно. Книгата коментира и основните типове разсейващи фактори, учи ни как да създадем здравословна работна среда, така че да елиминираме тези фактори и да управляваме мотивацията си.
През професионалния си път Крис Бейли се занимава изключително с проблема за човешкото внимание и въздействието му върху продуктивността на труда, която директно влияе върху обществения живот и икономиката. Автор е на стотици статии и още една книга по въпроса. Живее в Отава, Канада. Повече за него можете да научите ТУК.

 

Eksmo Hoddereducation Harvardbusiness Sandra Bruna Agencia Literaria Mileskelly Littlebrown WESTEND VERLAG  North Atlantic Books Macmillan Children's Arena-verlag Tarynfagernessagency Lorella Hardman & Swainson Literary Agency AVA Agentur Eksmo