Writershouse InkWell Darley Anderson Penguin Group Knopfdoubleday Orionbooks Hachette Aitkenalexander  Brower Literary GREAYHOUND LITERARY Fsg Henryholt Hayhouse Bastei Luebbe Verlag

Brave, Not Perfect

“Brave, Not Perfect” (“Смели, а не идеални”) е прекрасното заглавие на книгата на американката от индийски произход Решма Сауджани. Позната на милиони зрители по света с появите си в TED Talks и в редица телевизионни предавания и подкасти, авторката посвещава книгата си на слабостите във възпитанието на съвременните момичета, водещи само до негативни резултати: потиснатост, страх и вечна нерешителност. Тази потиснатост стеснява драстично кръгозора и възможностите за избор на младите момичета, пречи им да се радват на живота и да изявят пълния си потенциал.
От ранна възраст момиченцата биват учени да залагат само на сигурното. Доброжелателните родители и учители хвалят момичето, когато то е послушно, тихо и учтиво, внушават му да е свръхпредпазливо и го насочват единствено към дейности, в които е сигурно, че то ще постигне високи резултати. В същото време от момчетата се очаква не да мълчат, а да изказват мнението си и да го защитават, да играят енергично (дори грубо), да се цапат, да се борят и катерят... С две думи, момчетата биват учени да бъдат смели, а момичетата – да бъдат идеални.
В резултаат от различните похвати на социализиране на двата пола, израстват множество млади жени, чийто основен страх е страхът от провал. Ужасени от възможността да не бъдат идеални, те потискат мечтите си, стесняват умишлено светогледа си, избягват всякакъв риск и сами се лишават от щастие, пълноценни връзки и кариерно развитие.
Решма Сауджани очертава този процес обективно, спокойно и с чувство за хумор. Последната трета от книгата й е посветена на начините, по които този капан на „идеалното” може да бъде разкъсан и заменен със светоглед, залагащ на смелостта: смелост да заявиш себе си, да отстояваш желанията си, да правиш грешки и така да живееш пълноценно и да се развиваш.
Решма е индийка по произход, програмист по професия и вдъхновител по призвание. Живее в Ню Йорк със съпруга си и малкия им син. Повече за нея можете да научите ТУК.

 

Eksmo Hoddereducation Harvardbusiness Sandra Bruna Agencia Literaria Mileskelly Littlebrown WESTEND VERLAG  North Atlantic Books Macmillan Children's Arena-verlag Tarynfagernessagency Lorella Hardman & Swainson Literary Agency AVA Agentur Eksmo