Writershouse InkWell Darley Anderson Penguin Group Knopfdoubleday Orionbooks Hachette Aitkenalexander  Brower Literary GREAYHOUND LITERARY Fsg Henryholt Hayhouse Bastei Luebbe Verlag

The Adults

Преди месец в Англия, а миналата седмица и на американския пазар излезе дебютният роман на Карълайн Хълси “The Adults”. Още преди издаването си заглавието беше лицензирано на 14 езика. Със средствата на модерната сатира Карълайн Хълси изследва какво се случва с концепцията за семейството в новите времена и как се променят отношенията с най-близките ни хора. Опитът й е повече от успешен, защото авторката демонстрира отлично познаване на човешката психика, нюх към конфликтните ситуации, чудесно чувство за хумор и умение да изгражда остроумен диалог.
Действието в „The Adults” се развива по Коледа, но това не го прави „коледен” роман. В него няма празничен дух, съдбовни срещи, нова любов и сърцераздирателен хепиенед. Двама бивши съпрузи се събират за празниците, решени да ги прекарат заедно заради седемгодишната си дъщеричка в отдалечен планински курорт. Допълнително напрежение внася и фактът, че всеки от двамата води със себе си и своя нов партньор. Скоро тайните от миналото и стаените обиди неусетно вземат връх и престорените добри отношения „за пред детето” се разпадат. В тази неловка ситуация, уж поставена „под контрол”, невъздържани сблъсъци се редуват с комични ситуации, а драматичните диалози, кристално ясно разкриват мотивацията в поведението на всеки един от героите. Книгата забавлява и просвещава, без да назидава и ни води към едно по-ясно разбиране на собствените ни чувства. Това я прави един от онези искрени и умни романи за читатели с по-високи претенции за литература.
По професия Карълайн Хълси е специалист човешки ресурси, но отскоро се занимава професионално с писане. Изключително запален играч на покер, тя твърди, че е натрупала опита си с поведението на хора, поставени под напрежение, докато е наблюдавала партньорите си при игра. Издателите й откриват у нея безспорен талант и огромен потенциал за развитие.

 

Eksmo Hoddereducation Harvardbusiness Sandra Bruna Agencia Literaria Mileskelly Littlebrown WESTEND VERLAG  North Atlantic Books Macmillan Children's Arena-verlag Tarynfagernessagency Lorella Hardman & Swainson Literary Agency AVA Agentur Eksmo