Writershouse InkWell Darley Anderson Penguin Group Knopfdoubleday Orionbooks Hachette Aitkenalexander  Brower Literary GREAYHOUND LITERARY Fsg Henryholt Hayhouse Bastei Luebbe Verlag

The Formula

Този месец бързаме да ви представим едно супер актуално и новаторско изследване за връзката между таланта и житейските и професионални успехи. Заглавието на книгата е “The Formula”: тя се появи на пазара този месец, но вече е лицензирана на осем езика. Авторът Алберт-Ласло Барабаси е професор в Североизточния университет в Бостън, специалист по мрежови феномени: той наблюдава разнообразните технологични, биологични и социални мрежи и отношенията между членовете им, като въз основа на наблюденията си изработва алгоритми, предсказващи резултата от поведението на даден член на съответната мрежа.
Всеки от нас вярва, че притежава потенциала да постигне голям успех и често тази увереност отговаря на истината. Как обаче да превърнем потенциала си в действителен успех? Защо някои хора постигат световна слава, а други – с не по-малки таланти и умения – никога не успяват да пробият? Този феномен е повсеместен и не зависи от полето на професионална изява. Авторът на “The Formula” твърди: стремежът към успех е универсален, но съществуват и универсални закони, които гарантират постигането му.
Ласло Барабаси заявява, че основната грешка, която допускаме, е увереността ни, че успехът винаги трябва да е личен, индивидуален. Ако обаче променим нагласата си и допуснем, че успехът е преди всичко колективен феномен, ще видим, че пътищата към постигането му са коренно различни от тези, които сме си представяли. Авторът също така смята, че в информационната епоха успехът може да се измери и постигането му – да се предскаже чрез специфични алгоритми, подчинени на определени закони. Глава по глава той разкрива точно тези закони, описва, като ни учи как да впрегнем в наша полза постиженията на науката, за да постигнем търсения успех.
Албърт-Ласло Барабаси е унгарец, завършил е магистратура по теоретична физика в Будапеща и е защитил докторат в същата област в Североизточния университет. Днес е професор там и ръководи Института по мрежови изследвания.

 

Eksmo Hoddereducation Harvardbusiness Sandra Bruna Agencia Literaria Mileskelly Littlebrown WESTEND VERLAG  North Atlantic Books Macmillan Children's Arena-verlag Tarynfagernessagency Lorella Hardman & Swainson Literary Agency AVA Agentur Eksmo