Writershouse InkWell Darley Anderson Penguin Group Knopfdoubleday Orionbooks Hachette Aitkenalexander  Brower Literary Madeleine Milburn Fsg Henryholt Hayhouse Bastei Luebbe Verlag

Anti-Social Media

В края на май 2018 в САЩ излиза „Anti-Social Media”: новата книга на социолога и медиен експерт Шива Вайдхянатан с подзаглавие „Как Facebook разрушава връзките мужду хората и подкопава демокрацията”. Изследването се занимава с начините, по които социалната мрежа Facebook не само разделя и антагонизира хората, но и саботира кардинално възможността им да заемат активна и информирана гражданска позиция. Чрез заблудите и манипулациите, на които става проводник, Facebook излага на риск гражданските свободи и постепенно се фокусира върху дейността си като търговец на данни.
„Anti-Social Media” разказва за това как от невинен сайт за общуване, създаден от неколцина харвардски студенти, Facebook се превръща мултимилионен механизъм, който разпространява пропаганда, отвлича вниманието на хората от действително важните въпроси, насажда и подхранва омраза и предразсъдъци, пречи на реалната журналистика, като едновременно с това шпионира клиентите си и трупа за тях бази данни, с които впоследствие търгува. Facebook е пример за провала на добрите намерения и на мисионерския дух, изпълнен с желание да обедини всички хора в обща система за взаимопомощ и споделяне на идеи. Няма друга компания на света, която така пълно да въплъщава добрата мечта за взаимосвързаност на хората по цялата планета, но няма и друга компания на света, която така пълноценно да е осребрила тази мечта, превръщайки я в пари и влияние и подкопавайки самите устои на демократичното западно общество.
Авторът на „Anti-Social Media” Шива Вайдхянатан е преподавател в университета във Вирджиния, специалист по изследване на медиите и медийната среда. Автор е на още четири книги и на безброй статии за The New York Times Magazine, Esquire, The New York Times Book Review, The Guardian, The Nation, and Washington Post и много други. Книгата му има конструктивно послание, защото, в края на краищата, авторът разкрива виждането си какви са възможните начини за противопоставяне на злонамерените действия на Facebook.

 

Eksmo Hoddereducation Harvardbusiness Sandra Bruna Agencia Literaria Mileskelly Littlebrown Regal literary  North Atlantic Books Macmillan Children's Arena-verlag Tarynfagernessagency Lorella Hardman & Swainson Literary Agency AVA Agentur Eksmo