What Great Parents Do

Наръчникът за родители „What Great Parents Do” на американската психоложка Ерика Райшър излиза през 2016 година и вече е лицензиран на 13 езика. Причините за този успех са две. Първо, книгата е изключително стегната, ясна и достъпно написана и, второ, има изцяло практическа насоченост: без анализи и статистики, само кратки, точни и – най-важното – ефективни стратегии за справяне с най-често срещаните предизвикателства на родителството без оглед на възрастта на децата.
Справочникът се състои от 75 къси – буквално по страничка-две – глави, всяка посветена на отделна характеристика на „страхотните родители”, но всъщност представяща конкретен начин за решаване на определен тип родителски проблеми. Всяка глава съдържа описание на проблема и на най-често срещаните грешки на родителите при сблъсъка им с него. Финалът на главата предлага конкретен подход към решаването му, който съдържа стратегии на водене на разговор, опорни точки, които да организират диалога с детето, и конкретни думи/фрази, чиято употреба на правилното място значително повишава възможността за успешен изход от всяка наболяла ситуация. Книгата е безценен помощник на всеки объркан родител.
Ерика Райшър е доктор по психология на човешкото развитие от чикагския университет, а висшето си психологическо образование е завършила в Принстън. Практикуващ психолог и лектор, тя води специализирани семинари за родители. Автор е на много статии и научни изследвания в периодичния печат. Повече за доктор Райшър и работата й можете да прочетете ТУК.