Writershouse InkWell Darley Anderson Penguin Group Knopfdoubleday Orionbooks Hachette Aitkenalexander  Brower Literary Madeleine Milburn Fsg Henryholt Hayhouse Bastei Luebbe Verlag

The Peculiar Life of A Lonely Postman

„The Peculiar Life of a Lonely Postman” е роман-сензация, донесъл световно признание на своя автор, канадеца Дени Терио. Жанрът на книгата е трудно определим, сюжетът е кратък, нестандартен, но и дълбоко човешки. Това е роман за самотата на човека, задълбочавана от непрекъснатия му стремеж за връзка с другите: стремеж, който никога не се осъществява докрай, поради различни и дълбоко вкоренени страхове. Романът е лицензиран на 16 езика.
Пощальонът Билодо живее в Монреал в компанията само на златната си рибка. Основното развлечение в самотния му еднообразен живот е това да подбира напосоки писма от онези, които трябва да достави съответния ден, да ги отваря на пара у дома и да ги чете вечер, като отлага доставката им за следващия ден. Животът тече край Билодо, а той остава единствено в ролята на наблюдател, надничайки в животите на другите. Един ден обаче пощальонът попада на писмо, което съдържа единствено малък стих хайку. То се оказва част от екзотична, но редовна кореспонденция, която водят помежду си младо момиче и ексцентричен самотен канадски професор, чийто дом попада в района на Билодо. Пощальонът е запленен от това източно поетическо изкуство, започва да следи системно писмата между двамата, докато един ден трагичен инцидент се изважда от релси подреденото съществуване на героя: пред очите му ексцентричният професор претърпява катастрофа. Сега Билодо се оказва в позиция да вземе решение дали да продължи само безучастно да наблюдава или да спре да бъде просто зрител, а да встъпи реално в живота – да започне да общува истински и да обича.
Дени Терио живее в Монреал, бил е театрален актьор и режисьор, преди да се заеме основно с писане. Автор е вече на пет романа, всичките свободни за лицензиране в България.

 

Eksmo Hoddereducation Harvardbusiness Sandra Bruna Agencia Literaria Mileskelly Littlebrown Regal literary  North Atlantic Books Macmillan Children's Arena-verlag Tarynfagernessagency Lorella Hardman & Swainson Literary Agency AVA Agentur Eksmo