Writershouse InkWell Darley Anderson Penguin Group Knopfdoubleday Orionbooks Hachette Aitkenalexander  Brower Literary GREAYHOUND LITERARY Fsg Henryholt Hayhouse Bastei Luebbe Verlag

Superintelligence

Авторът на „Superintelligence” Ник Бостръм е професор в Оксфорд, основател и ръководител на Института за изследване на бъдещето на човечеството към университета. Основет фокус на интереса му са мултидисциплинарните изследвания, търсещи решение на най-критичните и наболели проблеми на човечеството в момента. „Superintelligence” е преведена и издадена на 19 езика по света.
В книгата си професор Бостръм задава два основни въпроса: Какво ще се случи, когато машините надминат човека по обща интелигентност? Дали в онзи момент изкуственият интелект ще бъде склонен да съхрани или да унищожи човечеството като вид? В търсене на отговорите, авторът очертава разнообразни сценарии за бъдещето на човека и на интелигентния живот като цяло.
Човешкият мозък притежава възможности, които липсват на мозъка на животните. Именно те гарантират и поддържат в момента позицията ни на доминантен вид. Ако мозъкът на машината надмине човешкия по възможности, то тази форма на изкуствен „свръхинтелект” ще придобие огромна власт и ще излезе напълно от човешки контрол. Както днес съдбата на горилите зависи повече от хората, а не от собствения им вид, така и съдбата на човечеството ще се окаже напълно зависима от решенията и действията на „свръхинтелекта” на машината.
Ние обаче имаме едно предимство – предвидили сме тази възможност и можем да реагираме първи и навреме. Ще бъде ли изобщо възможно да конструираме специфичен изкуствен интелект, в който при самото му създаване да са заложени такива условия, че впоследствие – когато „свръхинтелектът” все пак възникне – оцеляването на човечеството да е гарантирано?
„Superintelligence” е фундаментално, оригинално и силно амбициозно изследване, което не се бои да прокарва път през един изключително сложен интелектуален терен. Професор Бостръм хладнокръвно описва опасностите на бъдещето, но не се колебае да чертае смели стратегии за разрешаването на онова, което той категорично определя като „най-съществената задача на нашето време”. Крайно време е тази книга да бъде издадена и на български език.

 

Eksmo Hoddereducation Harvardbusiness Sandra Bruna Agencia Literaria Mileskelly Littlebrown WESTEND VERLAG  North Atlantic Books Macmillan Children's Arena-verlag Tarynfagernessagency Lorella Hardman & Swainson Literary Agency AVA Agentur Eksmo