Writershouse InkWell Darley Anderson Penguin Group Knopfdoubleday Orionbooks Hachette Aitkenalexander  Brower Literary GREAYHOUND LITERARY Fsg Henryholt Hayhouse Bastei Luebbe Verlag

CALM CLARITY: How to Use Science to Rewire Your Brain for Greater Wisdom, Fulfillment, and Joy

В книгата си “Calm Clarity” авторката от виетнамски произход Зуей Куок излага тезата, че всеки човек разполага със сериозен потенциал да контролира не само действията си, но и мислите и чувствата си. Значителни са, смята авторката, нашите възможности за съзнателно въздействие върху установените ни мисловни модели или, с други думи, за препрограмиране на собствения мозък, а оттам и поведение.
Жертва на синдрома на посттравматичния стрес, Зуей Куок дълго се лекува от последиците му, но едва с помощта на съставената от самата нея програма за организиране и контрол на мислите успява да се излекува и да спре да приема редица от предписаните медикаменти. Точно тази програма авторката систематизира в книгата си „Calm Clarity”. Зуей Куок смята, че човекът функционира в социума чрез три нива на отклик към външните дразнители. Тези три нива тя нарича Brain 1.0, Brain 2.0 и Brain 3.0. Реакциите от първо ниво са продиктувани изцяло от страх и обслужват пряко инстинкта за самосъхранение. Реакциите от второ ниво целят непосредствено задоволяване на желанията, без оглед на дългосрочните цели и перспективи. Единствено реакциите от трето ниво са в пълен синхрон с базисните морални ценности на човешката личност и именно това ниво авторката нарича calm clarity – нагласа на ума, гарантираща правилните избори и решения в живота.
В книгата си Зуей Коук съчетава постиженията на съвременната невронаука и традициите на древната източна мъдрост, което я прави още по-интересна. Тя представя на читателя програма от упражнения, чрез които мозъкът се приучва да следва такива мисловни модели, които водят единствено до реакции от трето ниво. И така – вече препрограмиран – да води човека чрез удовлетвореността от правилните решения до пълното спокойствие и радост от живота.
Зуей Коук е завършила Харвард. Създателка е на програмата „Calm Clarity”, която е достъпна за хора с всякакъв произход и възможности. Изнася лекции и семинари както пред екипите на огромни корпорации, така и пред гимназисти от държавни училища. Повече за програмата и авторката може да прочетете ТУК.

 

Eksmo Hoddereducation Harvardbusiness Sandra Bruna Agencia Literaria Mileskelly Littlebrown WESTEND VERLAG  North Atlantic Books Macmillan Children's Arena-verlag Tarynfagernessagency Lorella Hardman & Swainson Literary Agency AVA Agentur Eksmo