Writershouse InkWell Darley Anderson Penguin Group Knopfdoubleday Orionbooks Hachette Aitkenalexander  Brower Literary Madeleine Milburn Fsg Henryholt Hayhouse Bastei Luebbe Verlag

THE OPTIMIZERS

През октомври 2016 година немската авторка Тереза Ханих печели наградата „Щефан Любе” за дебют с романа си THE OPTIMIZERS. Книгата е плашещо реалистична социална дистопия, чието действие се развива в съвсем недалечното бъдеще. Сюжетът стъпва върху стабилните европейски традиции в жанра в лицето на Джордж Оруел и Олдъс Хъксли. Отлично четиво за аудиторията на „Кръгът” на Дейв Егърс.
Действието на романа ни пренася в 2052 година, когато основните страни в Европейския съюз са се слели, образувайки могъща и богата държава, която подпомага, но и контролира всеки аспект от живота на гражданите си. Ръководна роля в това общество заемат така наречените life coaches – администратори, чиято задача е да изберат за всеки индивид най-подходящите за него кариера и стил на живот, така че стопроцентово да гарантират бъдещото му щастие и успеха на цялото общество. Героят Самсон Фрайтаг, дългогодишен life coach, преди време е насочил един свой клиент към политиката и днес този човек прави шеметна кариера начело на собствената си политическа пария „Оптимизаторите”. Следейки все по-големите успехи на този партиен ръководител, Фрайтаг малко по малко се убеждава, че човекът изключително успешно играе ролята на „политик”, умело прикривайки истинските си мотиви за учредяването на партията. Успехите му скоро ще го изведат на позиция, която ще му предостави достатъчно власт да саботира и разруши държавната система отвътре. Вина за допускането на този „троянски кон” в сърцето на системата има именно Фрайтаг, когото „политикът” някога ловко е изиграл, подвеждайки го да му осигури място в политиката.
Романът засяга сериозни и съвременни теми – контролът на личните данни и вездесъщото наблюдение на отделната личност от държавната система, сляпата вяра на индивидите в тази система, елиминацията на свободната воля. Но едновременно с това е изключително четивен и увлекателен, майсторски написан, което е донесло и наградата му. С тази книга успешно може да се кандидатства за субсидия.
Тереза Ханих е родена в Мюнхен, завършила е политически науки и социология, работила е дълго като IT developer и консултант по киберсигурност. Днес живее в покрайнините на родния си град със съпруга си и двете им деца.

 

Eksmo Hoddereducation Harvardbusiness Sandra Bruna Agencia Literaria Mileskelly Littlebrown Regal literary  North Atlantic Books Macmillan Children's Arena-verlag Tarynfagernessagency Lorella Hardman & Swainson Literary Agency AVA Agentur Eksmo