LAGOM: The Swedish Secret of Living Well


На какво дължат скандинавските народи високия си стандарт и щастливия си начин на живот? Тайната е в древната дума Lagom, което преведено по-опростено означава балансиран начин на живот. Тази тенденция става все по-популярна по света. Издадена едва в началото на август, книгата на Лола Акерстрьом “Lagom”, вече е лицензирана на над 13 езика и обещава да се превърне в бестселър в много държави.
Книгата представя в детайли какво стои зад Lagom – шведска концепция за поддържане на баланс в личния и професионалния живот. Думата няма еквивалент в английския език и авторката я превежда като „не твърде много, нито твърде малко, а достатъчно”.
Според шведите всичко отвъд „достатъчното” е прекомерност, която води до липса на хармония в ежедневието. Живеейки по принципите на Lagom човек може да живее пълноценно, да намали вредното си въздействие върху околнота среда, да освободи дома си от излишното и да се научи да отделя време за себе си и близките си.
Книгата е малък формат, но твърди корици, богато илюстрирана и приятна за четене. Голяма част от снимките са дело на самата авторка, която споделя и как се е променил нейният живот, следвайки принципите на Lagom. Читателят сам се убеждава, че със съвсем малки  промени в ежедневието си, може да създаде хармония в живота си, която ще го изпълва със задоволство от „достатъчното”, което има.

Лола Акерстрьом е родена и израснала в Швеция, занимава се с фотография и пише за пътешествия. Живее в Стокхолм. Повече можете да прочетете в БЛОГА й.