VINCENT AND THEO: THE VAN GOGH BROTHERS

„Гениалният безумец” – Винсент Ван Гог – един от най-великите художници в историята на европейското изкуство. На неговия живот и на силната връзка с брат му Тео е посветена новата книга на Дебора Хайлигман – Vincent And Theo: The Van Gogh Brothers в жанра – романизирана биография за деца и юноши. Това е историята на живота на двамата братя, базирана на множеството писма, които те си разменят през трагично краткия си земен път.
Винсънт е емоционален, тревожен, нерешителен, често скандален. Животът му е пълен обрати, възходи и падения. Тео, по-малкият брат, е затворен в себе си, строг, решителен, но много самотен. Тяхната привързаност и подкрепа един към друг е рядка и трогателна.
Книгата е организирана като галерия от ключови моменти от живота на двамата и илюстрира сложните им, често драматични, но прекрасни отношения, които според авторката сами по себе си са „произведение на изкуството”. Освен с хронологията на бурния живот на двамата братя, книгата пленява и с невероятните сцени и картини от живота на холандската провинция и Париж от 18 и 19-ти век. Всяка глава в оригинала започва с черно-бяла реплика на произведение на Винсент и по този начин популяризира и някои от недотам известните му творби. Историята е изключително интересна и поучителна, възпитава в респект към изкуството и семейството, каквито двамата братя винаги са имали. Езикът на авторката е достъпен, а стилът – рядко увлекателен.
Дебора Хайлигман е автор на 31 книги за деца и юноши. The Van Gogh Brothers е втората романизирана биография, която тя пише. Първата е Charles and Emma: The Darwin’s Leap of Faith, в която Дебора представя драматичния живот на Чарлз и Ема Дарвин.