Writershouse InkWell Darley Anderson Penguin Group Knopfdoubleday Orionbooks Hachette Aitkenalexander  Brower Literary GREAYHOUND LITERARY Fsg Henryholt Hayhouse Bastei Luebbe Verlag

Virtues of Failure

„Virtues of Failure” (“Les Vertus De L’Echec”) е най-новата книга с есета на известния френски философ, писател и журналист Шарл Пепен. Той елегантно приканва читателите да обмислят задълбочено и със сериозна доза оптимизъм един неприятен аспект от живота – провалите. Лични или професионални, твърди философът, провалите са напълно нормална част от съществуването, нещо повече – те са задължителен аспект от трупането на житейски опит и имат силно благотворно влияние върху личността.
Често на провала се гледа като на слабост, без да се отчита дързостта на предприетото действие; провалът е най-вече спънка, а не мерна единица за житейски опит и познание. Във „Virtues of Failure” обаче Шарл Пепен пита дали не е време да реабилитираме провала, да започнем да мислим за него по диаметрално противоположен начин? Вместо да приемаме провала с чувство на вина, по-добре де а го видим като възможност да проумеем реалните граници на възможностите си, за опознаем себе си по-добре. Провалът е здравословно предизвикателство, което прави представата ни за самите нас по-ясна, смирява ни, но едновременно ни дава сили.
Шарл Пепен не пропуска да напомни колко много от съвременните икони на успеха всъщност за започнали професионалния си път изключително трудно: генерал Де Гол, Стив Джобс, Рафаел Надал, „Бийтълс”, Дж. К. Роулинг... Всички те са преминали през отчайващ брой провали, които обаче са съумели да превърнат в извор на отрезвяващ опит по пътя си към върха.
В разработката си Шарл Пепен се опира на текстове на Сенека, Цицерон, Сартр и Фройд в стремежа си да даде на читателите един различен поглед върху провала. С характерния си прям стил той учи как да не позволяваме на страха от провал да ни парализира и да се стараем да живеем пълноценно, да рискуваме и да опитваме.
Шарл Пепен е френски философ и писател. Професионалните му интереси са насочени към екзистенциалисзма, специалист е по делото и творчеството на Камю. Автор е на четири романа и над десет книги с есета. Към момента „Virtues of Failure” е лицензирана на девет езика на три континента.

 

Eksmo Hoddereducation Harvardbusiness Sandra Bruna Agencia Literaria Mileskelly Littlebrown WESTEND VERLAG  North Atlantic Books Macmillan Children's Arena-verlag Tarynfagernessagency Lorella Hardman & Swainson Literary Agency AVA Agentur Eksmo