Writershouse InkWell Darley Anderson Penguin Group Knopfdoubleday Orionbooks Hachette Aitkenalexander  Brower Literary GREAYHOUND LITERARY Fsg Henryholt Hayhouse Bastei Luebbe Verlag

20.04.2011 - Лондонският панаир - 2011. Прекрасният нов свят на книгоиздаването!

Лондонският панаир на книгата тази година – 11-13 април – триумфално компенсира лошия късмет с невъзможността да се лети до Лондон миналата година.

Ето впечатляващата статистика:
Брой участници: 23 100
Брой фирми-изложители: 1 680
Участващи държави: 58

Индустрията се развива толкова бързо, че един голям панаир в годината – франкфуртският – вече не е достатъчен. Тази година в Лондон стана до болка ясно, че в книгоиздателския бизнес текат фундаментални промени, които редефинират самото книгоиздаване и книготърговия. На повърхността книгоиздателската гилдия видимо се е обновила. Редом до имената на големите корпоративни издателски концерни са се появили нови, малки и средни фирми, всяка от които покрива своя ниша от читатели и клиенти, разпространява книгите си по всевъзможни канали, във всички формати и се чувства ведра и уверена в себе си.
Освен новите книгоиздатели, в индустрията са навлезли и много технологични компании, които предлагат от дигитализиране на най-сложните и богато илюстрирани книги до тяхната глобална online дистрибуция по авангардни и прецизно оптимизирани канали. Това са скъпи услуги, към които издателите имат смесени чувства... Кoнфликтът на интереси е налице и е станал по-интензивен. Печатните срещу електронните книги, търговците на печатни книги срещу търговците на електронни книги и т.н. Всички твърдят, че така нареченият “content” или „съдържание” е все пак водещо и интересът на автора и неговия издател е най-важен, но едновременно с това усещат движещата сила на търсенето, подхранвано от технологиите. Дали всичко това е така – предлагаме ви цитати от най-интересните статии, излезли в трите панаирни бюлетина. Те хвърлят светлина върху най-противоречивите тенденции в съвременното книгоиздаване от всички техни аспекти:


ЗА КНИГОИЗДАВАНЕТО
--------------------------------

ДРЪЖТЕ СЪЗНАНИЕТО СИ ОТВОРЕНО ЗА НОВОТО:
ДЖЕЙН ТАНУПИ, ДИРЕКТОР БИЗНЕС РАЗВИТИЕ НА ОРГАНИЗАЦИЯТА „PUBLISHING TECHNOLOGY” СЪВЕТВА ИЗДАТЕЛИТЕ ДА ПОСТАВЯТ ПОД СЪМНЕНИЕ СЪЩЕСТВУВАЩИТЕ КОНЦЕПЦИИ В ИНДУСТРИЯТА, ОСОБЕНО ДНЕС, КОГАТО СА ИЗПРАВЕНИ ПРЕД ДИГИТАЛНОТО БЪДЕЩЕ
Необходимо е да бъдете напълно отворени към всякакви иновации.
Издателите трябва да мислят за себе си като за създатели на content, дори като за медийни компании, а не просто като за производители на книги. Трябва да гледат на своите автори като на търговски марки, като на brands, които могат да бъдат продавани по най-различни начини – през блогове, социални мрежи, реклама, събития и т.н.

НЕОБХОДИМА Е ПРОМЯНА, НО КНИГОИЗДАТЕЛЯТ СИ ОСТАВА ЖИЗНЕНОВАЖНА ФИГУРА
Ричард Чаркин и Андрю Франклин, собственици на средноголеми издателства, изтъкнаха, че самото съществуване и оживената атмосфера на лондонския панаир е доказателство, че книгоиздаването все още е жизненоважен елемент от индустрията. Франклин изтъкна, че докато издателите предлагат онези специфични услуги, които свързват автора с читателя, те ще съществуват и ще движат бизнеса.
„Работата на издателя е да убеди читателите да похарчат част от парите си, за да се запознаят с труда на даден автор”, каза още той. И двамата обаче признават, че книгоиздаването трябва да се промени. Чаркин наблегна на това, че маркетинговите отдели на издателствата трябва да работят денонощно, както и че трябва да се повиши скоростта на производството. Франклин добави, че книгоиздаването като цяло не е в „най-добро здраве” и предупреди: „Тази година много издателства ще фалират”.

ПОЛОЖЕНИЕТО НИКОГА НЕ Е БИЛО ПО-ДОБРО:
В ТЪРГОВИЯТА С КНИГИ СЕ УСЕЩА МАСОВ НЕГАТИВИЗЪМ, НО ТОЙ НЕ Е ОПРАВДАН, КАЗВА АЛЕСАНДРО ГАЛЕНЦИ, ИЗДАТЕЛ ONE WORLD ALMA BOOKS. ВИНАГИ ИМА НАДЕЖДА, КОГАТО ЧОВЕК СЕ ДВИЖИ СЪОБРАЗНО ИЗИСКВАНИЯТА НА ВРЕМЕТО
С настъпването на електронните книги интелектуалното съдържание вече е достъпно за секунди, освободено от хартиения носител и предадено по довчера непознати канали, които го отвеждат до нови и преди недостъпни търговски ниши и групи клиенти.
Промяната и еволюцията са историческият двигател на човешкия напредък. Единствените губещи, единствените жертви на напредъка са хората, които не възприемат иновациите, които не прегръщат новостите и успяват да се адаптират към променената среда. Смятам, че паникьосаните лоши пророци грешат, независимо че понякога и аз, в някои от лошите си дни, съм сякаш склонен да се присъединя към техния хор.
Предвиждам възхода на издателите на висококачествената литература и на независмите търговци и разпространители на печатни книги. В днешната високотехнологична ера, когато изкуството и масовата информация се смесват твърде лесно, е още по-силен гладът за институции, които да отделят едното от другото. Дори и книгите да спрат да се печатат на хартия – в което аз все още не мога да повярвам – желанието на човека да споделя и разпространява идеите си е гаранция, че издаването на книги, продажбата и печатането им под една или друга форма никога няма да изчезнат.

ДА ОБОГАТИМ СЪДЪРЖАНИЕТО:
ЕРВЕ ЕСА, ОТДЕЛ МЕЖДУНАРОДНА ТЪРГОВИЯ JOUVE, ОБЯСНЯВА ЗАЩО ОБОГАТЕНОТО СЪДЪРЖАНИЕ НА ЕЛЕКТРОННИТЕ КНИГИ Е ЖИЗНЕНОВАЖНО ЗА ТЕХНИЯ УСПЕХ В БЪДЕЩЕ
Електронни книги за деца
Прогнозите предвиждат масиран растеж в производството на детски книги през следвашата година. Този пазар се разширява допълнително от сериозното нарастване на броя на клиентите с таблети и смартфони. Родителите си купуват iPad или iPhone и така запознават децата си с устройствата, а децата от свой страна много бързо свикват да ги използват. Това предизвиква разширяване на пазара на дигитално съдържание за деца, както учебно, така и развлекателно. Това ще се усети много силно още през настоящата 2011 година.

Брайън ДеФиоре от “DeFiore and Company” каза, че липсата на „голяма книга на панаира” е показателно за днешното състояние на индустрията. След като стана толкова лесно да се споделя информация за всеки нов проект чрез имейли, издателите вече не се чувстват задължени непременно да направят сделка в рамките на панаира с оглед на това да не я „изпуснат”.
ДеФиоре добавя, че въпреки непрекъснатото говорене за настъпването на електронните книги, много издатели в Европа, дори и английските, всъщност не вярват, че те ще проникнат на техния пазар толкова бързо, колкото в САЩ. Американските издатели от своя страна вече са видели с очите си как цифрите от продажби на електронни книги удрят тавана и това ги мотивира да купуват съдържание и права много по-настоятелно и агресивно. Не така протичат нещата в Европа – там темповете са по-умерени.

НЕЩАТА ВЕЧЕ НИКОГА НЯМА ДА СА СЪЩИТЕ:
ПИТЪР БЕЙЛИС, JOHN WILEY & SONS, ОГЛЕЖДА ОНЕЗИ СЪБИТИЯ ОТ ИЗМИНАЛАТА 2010 ГОДИНА, КОИТО ДОКАЗВАТ „РАДИКАЛНИЯ ТРУС НА ОБРЪЩАНЕТО КЪМ ЕЛЕКТРОННОТО СЪДЪРЖАНИЕ” И ПРЕДВИЖДА ОЩЕ ПРОМЕНИ ПРЕЗ 2011
2010 беше годината на таблета и на новите applications (приложения)...
В нея се случиха няколко неща, които предизвикаха радикалния завой към електронно съдържание – промяна, невиждана досега в книгоиздателската индустрия. Първото от тях беше масовото дигитализиране на content. Повече издатели качиха повече електронни книги в Мрежата от когато и да било преди. В края на краищата, най-важното, за което трябва да мислим, е именно content-ът. Зашо всяка платформа за електронна търговия с книги се хвали с броя заглавия, които предлага? Ами защото когато нещата опрат до предлагане на дигитален content, броят и размерът имат значение. Ако не предлагаме на читателите сериозен брой предложения, сред които те да направят своя избор, ние ще ги разочароваме и отблъснем.
Намаляването на цената на електронната книга е друг ключов фактор, причинил сеизмично движение от малкото на брой първи купувачи до все по-стабилно и масово потребление на електронните книги.
Друга промяна. „Електронните книги с обогатено съсдржание” – не просто мобилни applications, а пълноценни електронни книги с допълнителни медийни приложения като включени аудио и видео материали – започнаха да се появяват към края на 2010 година. Продаваха се обаче на малко места и много клиенти просто не знаеха къде и как да ги търсят.
Тази година ще станем свидетели на забележително нарастване на броя заглавия, предлагани в електронен формат с обогатено съдържание, тъй като все повече платформи вече могат да поддържат тези формати. Тази експанзия ще се комбинира с ръста в маркетинговите и мърчандайз усилия в тази посока и ще предизвика скок в продажбите на тези електронни продукти с добавена стойност.
На края остава да добавя, че според мен през 2011 година ще видим и сериозен ръст в продажбите на интерактивно образователно електронно съдържание.


ЗА КНИГОТЪРГОВИЯТА
--------------------------------

„Качественият, интересен текст, който дава нова информация, винаги ще бъде движещата сила в нашия бизнес. Това, което се случва в него в момента, е ни повече, ни по-малко революция в дистрибуцията”
Дарли Андерсън, литературен агент

„Книжарниците малко по малко се превръщат в „шоу румс” за книги. Действителното купуване става online”
Маркус Хофман, литературен агент

ЕВОЛЮЦИОННА ФАЗА:
ФИЛИП ДАУНЪР, БИВШ CEO НА „BORDERS” (ИЗЛЯЗЪЛ ОТ БИЗНЕСА) РАЗКАЗВА КАК СЕ ПРОМЕНЯ КНИГОТЪРГОВИЯТА ПРИ НАСТОЯЩИЯ СКОК НА ЕЛЕКТРОННОТО ИЗДАВАНЕ И ТЪРГОВИЯ
Очаквам спадът в продажбите на хартиени книга да достигне най-малко 30% през следващите пет години.
И така, къде човек ще може да си купи хартиена книга? Не твърдя, че е ударил „смъртният час” на традиционните книжарници, не; просто смятам, че в момента ставаме свидетели на еволюционна фаза – преминаваме от етапа на грамадните магазини за книги към малки специализирани книжарници. В големите градове и университетските центрове малките книжарници биха могли да процъфтяват, поради типа и броя на клиентите.
Търговията с книги се преструктурира и перобразува многократно през последното десетилетие – книжарските вериги и огромните магазини преживяха своите петнайсет минути слава, но тя отмина. Преоткриването на нови пътища за търговията с книги отново е належащо! Новото книгоиздаване ще бъде радикално различно – промените в него ще бъдат по-мащабни и всеобхватни от (например) настъпването на меката корица (paperback-а) през миналия век, сливането на издателства или премахването на тавана на цените. Преосмислянето на природата на книгата предефинира и ролята на издателя и на търговеца. Твърдо вярвам, че каквото и развитие да ни очаква в бъдеше, издателите и търговците ще са неделима част от него.

ШЕФЪТ НА HARPERCOLLINS ПРЕДУПРЕЖДАВА: СЕРИОЗНИТЕ КУПУВАЧИ НА КНИГИ ВСЕ ПО-РЯДКО ВЛИЗАТ В КНИЖАРНИЦИТЕ
Брайън Мъри изнесе факта, че продажбите на някои техни електронни книги достигат до 50% от общите продажби на заглавието. Това е водоразделен момент в индустрията.
Тим Годфри, директор на Асоциацията на книгоразпространителите, твърди, че издателите са много заинтересовани да изработят стратегия за подкрепа на книжарниците, предвид факта, че на хартиените книги е неоходима витрина, на която да бъдат излагани. „В Англия все още е далеч денят, в който сериозните купувачи на книги ще напуснат окончателно книжарниците. Но никой вече не купува нищо, което няма своя дигитален вариант, английските издатели са наясно с това и са подготвени”.

ЛИТЕРАТУРНИТЕ АГЕНТИ РАЗДВОЕНИ ПРЕД ВЪЗМОЖНОСТТА САМИ ДА ИЗДАВАТ ДИРЕКТНО В ЕЛЕКТРОНЕН ФОРМАТ
Саймън Трюън от „United Agents” изказа предупреждението, че ако литературните агенти започнат да се превръщат в издатели, това ще доведе до „сеизмично разместване” на реда в книгоиздателската индустрия. Той добави: „Не съм сигурен дали печалбите ще са достатъчни, за да оправдаят предизвикания хаос”.
Въпросът всъщност се повдига от поведението на amazon.com, който активно развива книгоиздателската си програма. Вече се знае, че сайтът разполага със собствени редактори за жанровете „криминален трилър” и „romance”, като в момента активно търси да назначи главен редактор. Миналата седмица пък стана ясно, че amazon е бил сред първите участници в търга за издаване на произведенията на сензационната авторка Аманда Хокинг, която разпространява текстовете си самостоятелно.
Дейвид Милър от „Rogers, Coleridge & White” каза, че към момента много негови клиенти са склонни да експериментират и да започнат да продават книгите си направо в елекронен формат. „Не бих се наел да издам книгата директно в електронен формат, ако успея да постигна сделка за първо книжно издание с подходящ издател; но ако книгата не намери своя традиционен издател, аз също няма да се поколебая да я пусна сам направо на електронния пазар”.

СЛАБ СТАРТ НА ПРОДАЖБИТЕ НА КНИГИ В АНГЛИЯ И САЩ ОТ НАЧАЛОТО НА 2011:
РЕЗКИЯТ СПАД НА ПРОДАЖБИТЕ НА FICTION, НАВЯРНО СЕ ДЪЛЖИ НА ЕЛЕКТРОННИТЕ ФОРМАТИ, КАЗВАТ ОТ NIELSEN BOOKSCAN
Джонатан Ноуъл, президент на „Nielsen Book”, подчерта значителния срив на продажбите на книги от двете страни на океана. Спадът в Англия е с 9,8% за първото тримесечие на 2011, а в САЩ се измерва с тежките 19,3%. Господин Ноуъл каза: „Може спокойно да се твърди, че електронните продажби се отразяват най-зле на fiction-а в сравнение с другите жанрове и причината за тежите процентни спадове се крие точно в скока на електронните книги”.

ЛОНДОНСКИЯТ ПАНАИР В ДИГИТАЛЕН ФОРМАТ – БЪДЕЩЕТО ВЕЧЕ Е ТУК
Кулурата на клиента вече не е толкова гордост от „притежание” на определено устройство, колкото желание за „достъп” до по-богато съдържание. Хората вече са склонни да плащат за качествен content, но още повече ги мотивира комбинацията от безплатно и платено съдържание. Повечето компании за дигитално съдържание не могат да оцелеят, ако предлагат единствено платен, макар и масирано рекламиран content. Подкрепеното с реклама безплатно съдържание е отличен начин да се затвърди задоволството на клиента от закупен платен продукт, освен това изгражда механизъм на доверие и интерес към всяко ново предложение на компанията.
Затворените платформи за електронна търговия като тези на Apple и Аmazon всъщност изискват от книгоиздателя да плаща, за да стигне до крайните си клиенти, те не предлагат комбинация от платено и безплатно съдържание. „В този смисъл Apple не ви е приятел”, твърдят анализатори. „Съдържанието е водещо засега, но това положение няма да се задържи, особено при настоящото концентириране на възможностите за дистрибуция в няколко огромни компании”.

НОВИТЕ ГРАНИЦИ
Дигиталното съдържание може да компенсира загубите от намалелите продажби на хартиени книги само когато доставчиците намерят начин да провокират импулсивното купуване, твърди Алън Джайлс, бивш CEO на HMV.
„Ясно е, че ерата на електронните книги вече е настъпила, но дали приходите на издателите от продажбата на дигитално съдържание ще нараснат достатъчно бързо, за да компенсират намалелите в глобален мащаб продажби на хартиени книги? Повече от половината от всички покупки на книги в света се извършват импулсивно в резултат от примамливото предлагане...
Търговците на електронни книги се справят най-добре с клиенти, които знаят какво искат да купят, но имат още много да работят за да развият стратегии, предизвикващи импулсивно купуване у останалите клиенти. Инструменти като контекстна реклама, свързана с предишни покупки в Мрежата, биха помогнали, но е необходимо още много, за да може електронните платформи да постигнат удоволствието от случайната находка след дълго търсене по рафтовете на класическата книжарница.
Издателите от своя страна трябва да балансират внимателно стратегиите си за разпространение. Разбира се, те ще продължат да захранват съшествуващите канали, но това крие риск от натрупване на „лоши дългове”. В същото време трябва агресивно да търсят нови и нови канали за разпространение – дори сами да ги създават – за да достигнат до крайни потребители, които се интересуват както от хартиени, така и от електронни книги”.

ЕЛЕКТРОННА ПЛАТФРОМА, ГАРАНТИРАЩА УСПЕХ
„Читателите на електронни книги вече избират платформата, от която да купуват, а не толкова устройството, което да ползват за четене на съдържанието”.
Сара Лойд, директор електронно съдържание на „Pan Macmillan”


ЗА ПИРАТСТВОТО
-------------------------

„Успешният начин за борба с пиратството не е откритият сблъсък, а намирането на начин то да се направи неадекватно и непривлекателно”.
Питър Колингридж, apps and enhanced e-books company chairman

ЗАГУБИТЕ ОТ ПИРАТСТВОТО СЕ ОТРАЗЯВАТ ВЪРХУ ПРОЦЕНТНИТЕ СТАВКИ РОЯЛТИС НА ЕЛЕКТРОННИТЕ ПРАВА
Специалистът по дигитална търговия Майк Шатцкин каза: „Нито един от издателите, които познавам, всъщност не си е дал труда да направи задълбочено проучване на влиянието, което пиратството има върху пазара, и по тази причина аз лично също не бих харчил пари за да се боря с него”.
В същото време един агент твърди: „Бих искал да узная точно какво правят издателите, за да се противопоставят на пиратството. Не мога да си представя издател с достатъчно кураж и сили да се изправи срещу него. Нито един от авторите, които представлявам, до ден-днешен не се оплакал от загуби, които е претърпял от пиратство, а аз съм сигурен, че авторите всъщност са най-тежко засегнатата страна”.

ФИНАЛНИ ДУМИ:
„Хората са доста спокойни, изпълнени с желание за действие и оптимистично настроени, предвид очевидно тежкото състояние, в което се намира в момента книгоиздателската индустрия. Човек би очаквал масова тревога, но такава наистина няма”
Джон Макинсън, президент на концерна „Penguin”

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
В духа на последния цитат нека споделим и собствените си впечатления, че въпреки резките промени, трудности и предизвикателства, книгоиздателската гилдия, особено от англоезичния свят, е изпълнена с решителност и воля да се намерят най-добрите изходи, алтернативи и пътища пред издаването днес. Правят се най-разнообразни експерименти, мисли се нестандартно, out of the box, търси се младият читател, влюбен в красивите текстове, работи се за него и в името на четенето. Всичко това ми послужи за вдъхновение да пренеса част от тази решителност и нестандартно мислене и на нашия пазар...

Каталина Събева

Eksmo Hoddereducation Harvardbusiness Sandra Bruna Agencia Literaria Mileskelly Littlebrown WESTEND VERLAG  North Atlantic Books Macmillan Children's Arena-verlag Tarynfagernessagency Lorella Hardman & Swainson Literary Agency AVA Agentur Eksmo