Writershouse InkWell Darley Anderson Penguin Group Knopfdoubleday Orionbooks Hachette Aitkenalexander  Brower Literary GREAYHOUND LITERARY Fsg Henryholt Hayhouse Bastei Luebbe Verlag

24.02.2012 - Империята отвръща на удара... или поне се опитва

Войната за вниманието на читателя и ценителя на хубавата книга тече с пълна сила и две посоки – търговците на хартиени книги се стремят да придобият все по-голям дял от търговията с електронни книги, а търговците на електронни книги са развили апетит да издават и продават хартиени книги. Първото не е новина, а по-скоро трайна тенденция, а второто – ето това е наистина изненадваща новина. Защо Amazon се опитва да стъпи на пазара на хартиени книги? Просто като част от диверсификационната си политика или това е стратегическо решение и един вид признание, че хартиената книга няма да изчезне? Но – пазителите на храма бързат да изгонят търговеца от него... Financial Times от 13-ти февруари т.г. съобщава интересни подробности около тези събития в статия, озаглавена

„ТЪРГОВСКИТЕ ВЕРИГИ ОТКАЗВАТ ДА ПРОДАВАТ ПЕЧАТНИТЕ КНИГИ НА AMAZON ”, която ви предлагаме в анотиран вид:

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Книготърговци нанесоха удар на заплашващата бизнеса им верига за онлайн търговия Amazon, като отказаха да продават печатни книги (в това число и предстоящото заглавие на индийския self-help гуру Дийпак Чопра), издадени от чисто новия отдел на Amazon – Amazon Publishing, специално създаден за издаване на печатни книги.

Barnes & Noble – най-голямата компания за търговия с книги в САЩ – отказва да държи в наличност и да продава в книжарниците си книги, публикувани от Amazon Publishing. Този ход е отговор на агресивното тактическо решение на Amazon да стъпи стабилно и на пазара на хартиени издания. Примерът на Barnes & Noble веднага беше последван и от голямата канадска търговска верига Indigo Books & Music. Книготърговските компании протестират най-вече срещу натиска, който Amazon упражнява върху авторите да подписват договори, предоставящи на Amazon ексклузивното право за продажба на електронните им издания. Подобна политика – твърдят конкурентните компании – силно ограничава свободата на избор на потребителите.

Ако Amazon се превърне в реална сила на пазара на хартиени книги, това ще засегне продажбите на всички конкурентни търговци. Но това може да стане само ако Аmazon получи достъп до мрежата книжарници на Barnes & Noble и други книготърговсдки фирми в CAЩ. Новият книгоиздателски отдел Amazon Publishing представлява също така реална заплаха и за всички издатели и литературни агенти, въпреки силната му зависимост от популярния уебсайт. Усилието на Amazon да се установи на пазара на печатни книги е опит да бъдат „прескочени” посредниците между авторите и читателите. То е част от по-мащабната диверсификационна стратегия на Amazon, съобразно която компанията вече осигурява сама логистиката си и предлага на клиентите нови “cloud” услуги.

От Barnes & Noble твърдят, че безкомпромисният им отказ да продават хартиените книги на Amazon е израз на категоричното им желание „да станат ясни залозите в играта”. Ходът на Barnes & Noble има потенциал да ограничи реално продажбите на Amazon и да охлади желанието им да разширяват списъка си с издавани автори. „Задължително беше да отвърнем на удара и да покажем на Amazon, че сме наясно с подмолната им мотивация, която няма нищо общо с целите на книгоиздаването и интересите на книгоиздателската индустрия”, заяви Орън Тейчър, изпълнителен директор на Американската асоциация на книготърговците. „Дългосрочната цел на Amazon е да пренасочи купувачите на книги към всичките останали стоки, които продава ”.

При обявяването на отказа да търгуват с издания на Amazon миналия месец, главният мъчандайзинг мениджър на Barnes & Noble Джайм Кери каза: „Политики като тези на Amazon заплашват книгоиздателската индустрия като цяло… Amazon вече недвусмислено показаха, че не са подходящ партньор за Barnes & Noble, тъй като системно продължават да отклоняват „контент” от пазара, да го използуват само в своята мрежа и единствено за лично облагодетелстване”. От Amazon отказаха коментар на тази забележка.

За да избегнат опасността да останат в периферията на пазара на електронни книги, Barnes & Noble разработиха своя собствена марка електронни четци Nook, a сега и таблет, и собствена платформа за продажба на еКниги под марката Nook. Тя има своите верни фенове.

Освен с господин Чопра, Amazon са сключили договори за издаване и на предстоящите книги на актьора Джеймс Франко, на актрисата-режисьорка Пени Маршъл и на популярния треньор по баскетбол Боб Найт. Подробности по сделките не са известни. В коментар на решението на Barnes & Noble, Скот Уаксмън, литературният агент на Боб Найт, заяви: „Те на практика ощетяват собствените си клиенти”.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Има ли Amazon конкуретно предимство пред Barnes & Noble и какво е то? И обратно – има ли Barnes & Noble конкуретно предимство пред Amazon? Дали двете компании използват коректно своите конкуретни предимства и какво ще бъде развитието на този конфликт? АНТЕЯ ще проследи историята за вас....

Eksmo Hoddereducation Harvardbusiness Sandra Bruna Agencia Literaria Mileskelly Littlebrown WESTEND VERLAG  North Atlantic Books Macmillan Children's Arena-verlag Tarynfagernessagency Lorella Hardman & Swainson Literary Agency AVA Agentur Eksmo